browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Beijing

Peking (of Beijing Geluidsfragment [peɪ˨˩ tɕɪŋ˥˥] is de hoofdstad van China en een van de vier stadsprovincies.

Samen met Chongqing, Shanghai, Kanton (Guangzhou) en Tianjin is Peking sinds 2005 een van de vijf Chinese nationale stedelijke gebieden die dezelfde status hebben als een provincie. De gemeente Peking grenst in het noorden, westen en zuiden aan de provincie Hebei. In het oosten grenst het ook voor een klein stuk aan deze provincie (grensgebied tussen Peking en Tianjin). In het zuidoosten grenst Peking aan de gemeente Tianjin.

Na Shanghai is Peking met een inwonertal van net geen 20 miljoen (census 2010) de grootste stad van de Volksrepubliek. De stad is een belangrijk knooppunt voor verschillende vormen van vervoer met vele spoorwegen, autowegen en autosnelwegen die in en uit de stad gaan. Peking wordt vooral gezien als het belangrijkste centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur. De economische hoofdsteden van China zijn echterShanghai en Hongkong. Peking is een van de vier historische hoofdsteden van China.

Bron: Wikipedia
北京 / Běijīng
Stad in de Volksrepubliek China Vlag van China
China Beijing.svg
Situering
Autonome stad Peking
Algemeen
Oppervlakte 16808 km²
Inwoners (2010) 19.612.368
Burgemeester Guo Jinlong (郭金龙)
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *